Sömntips

Tips för bättre sömn

 • Sov inte på dagen för att kompensera för nattens brist på sömn. Om man sover på dagen tar man av nästa natts sömnbehov. Då riskerar man att hamna i en ond cirkel.
 • Koffein ger sämre sömn. Insomning, sömndjup och sömnlängd påverkas av koffein som finns i kaffe, te och coladrycker. Men det varerar från person till person hur sent man kan dricka sådant som innehåller koffein. Mängden koffein under dagen spelar också roll. Man kan pröva att vara utan kaffe några dagar.
 • Alkohol försämrar sömnen. Alkohol kan göra att man lättare somnar, men gör också att sömnen blir ytligare och att man vaknar tidigare. Alkoholens negativa effekt på sömnen kommer redan när man har druckit en liten mängd.
 • Lägg helst undan klockan. Det är bra om man tar bort möjligheten att titta på klockan på natten. Det kan öka stressen att se hur minuterna segar sig fram, eller att veta att det bara är två timmar till man ska stiga upp. Det blir lätt att man tänker: "Jag måste somna nu, annars kommer jag inte orka i morgon". Det kan göra det svårare att slappna av och somna.
 • Nikotin försämrar sömnen. Det är liksom koffein ett stimulerande ämne. Det innebär att det ofta tar längre tid för rökare och snusare att somna. De vaknar också oftare under natten än de som inte använder nikotin. Om man slutar röka och snusa förbättrar man ofta sin sömn. Under den första tiden efter att man har slutat kan däremot sömnen försämras på grund av att man brukar bli mer orolig.
 • Regelbunden fysisk aktivitet är bra för sömnen. En promenad innan man går och lägger sig är ofta bra. Men man bör inte motionera intensivt för sent på kvällen, till exempel träna på gym timmarna innan man ska sova.
 • Kan man inte sova är det bättre att gå upp. Sängen kan i sig bli en stressfaktor om den förknippas med sömnlösa timmar. Därför är det bättre att gå upp från sängen om man inte har somnat inom en halvtimme, även om det känns motigt. Det kan kännas bra att i stället göra något lugnt som att lyssna på avslappnande musik. När man känner sig sömnig är det dags att gå tillbaka till sängen.
 • Bra med regelbundna sömnvanor. Det är bra om man ser till att ha så regelbundna sömnvanor som möjligt. Att man lägger sig och stiger upp vid ungefär samma tid varje dag och att man undviker att sova på dagen.
 • Man bör undvika att lägga sig hungrig. Om man är hungrig när man går och lägger sig aktiveras kroppens stressystem och det påverkar sömnen negativt.
 • Fundera över din dag. Känner du dig trött och vilar mycket på dagen? Då kanske du i stället behöver göra något som ger energi. Det är lätt att tappa bort roliga och energigivande aktiviteter om man är trött. Hur är det för dig?
 • Kanske har du för mycket att göra och måste stressa. Då kan det vara dags att börja säga nej och prioritera.

Problem med snarkning?
Adactive AB har utvecklat ett unikt snarkkoncept som hyllas av Läkare. Snarkskena, näsvidgare och en rygghöjarkudde som får 70-80 % att sluta snarka. Säljer också en App, Adactives sömnlab för iPhone har varit mest sålda medicinska app i över 2 år. Besök deras sajt här!

Lycka till!

Se nästa sida för en intressant metod att sova bättre: Sömnkuren!

Vous désirez le meilleur nettoyant du côlon Il y a beaucoup de choix, mais comment savez-vous lequel utiliser? Vous ne voulez pas choisir un qui va vous rendre fou, et vous ne voudrez pas dépenser beaucoup d'argent sur un produit qui est un peu plus qu'un placebo.

Tengenix Reviews

Learn about the benefits of laser engraving metal with Lasit technology: reliability, versatility and high productivity.

Fysiker Kari Nokelas webbplats berättar för många saker om alternativa behandlingar, som kanhjälpa också med sömn svårigheter.